UNDRAR DU OCKSÅ OM ALLA FÖRKORTNINGAR OCH BEGREPP BETRÄFFANDE LADDBARA BILAR? IDAG "R" TILL "S"

Vi får många frågor om vad alla förkortningar och benämningar rörande laddbara bilar, PHEV, "Plug-in Hybrid Electric Vehicle", det vill säga laddhybrider och elbilar, de som kallas BEV, "Battery Electric Vehicle" betyder.

För att förenkla har vi samlat dessa och kommer förklara och reda ut begreppen, vi gör det i alfabetisk ordning i form av en ordlista. Idag fortsätter vi med "R" till "S"

Regenerering: 

Kraftåterföring, dvs att rörelseenergi laddas tillbaka till bilens batteri när man trycker på bromspedalen, eller bara släpper gasen och ”motorbromsar”. I de flesta elbilar kan man själv välja hur kraftigt regenereringen ska vara när man släpper foten från gaspedalen.

Schuko: 

Teknisk benämning för ”vanligt vägguttag”.

Snabbladdare: 

Även DC-laddare,  levererar likström till batteriet. Vanligaste typen idag kan leverera 50–150 kW laddeffekt, men finns med upp till 350 kW laddeffekt. Olika bilar kan ta emot olika stor effekt vid snabbladdning. Även om laddarens maximala effekt inte är samma som bilens går det bra att ladda, se Laddhastighet. De flesta snabbladdare har både CHAdeMO och CCS-kablar, CHAdeMO och CCS.

Supersnabbladdare: 

Kallas även HPC, high Power Charging, eller Superchargers, som Tesla kallar sina, benämning för snabbladdare med extra hög effekt, som möjliggör extra snabb laddning, mellan 100 och 350 kW.