Nu är det dags att ta höjd för vinterdäckssäsongen!

Vissa däckbytare höjer en röst för en möjlig brist inför vintern medan andra däckhandlare menar att fabrikanterna styrt om produktion från framför allt Ryssland till andra länder. Mindre vanliga däckdimensioner kanske är mer utsatta än ”volymdimensioner”.

Tilläggas kan, däcken måste fraktas från fabriken ut till verkstäderna, vi ser nu att billeveranser har en tendens att ta längre tid när det gäller transporter av bilar från fabriker till återförsäljarna.

Vårt råd är att boka i god tid även om inte snön och kylan slagit till!

Nedan bjuder vi på vinterdäckslagen:

Vinterdäck

När måste du ha vinterdäck? Från den 1 december-31 mars ska personbil, lätt lastbil samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. 

Vad är vinterdäck? Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Definitionen av vinterväglag

Vad menas med vinterväglag? Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck

När får dubbdäck användas?  Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid, tex resa till fjällen även om du bor långt söderut.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Vilka vinterdäck är godkända? Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga, se bilden
  • vara dubbade

Däck som är märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow" och är särskilt framtagna för vinterkörning anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kg fram till och med 30 november 2024.