MED VÅREN KOMMER DÄCKBYTARTIDER, LÄGG FÖLJANDE DATUM OCH REGLER PÅ MINNE.

Vintern är över, våren tittar fram och då är det dags för sommardäcken. Läs vidare så reder vi ut eventuella frågetecken om datum, regler och undantag.

 

Vinterdäckslag: 1 december – 31 mars

Kravet på vinterdäck gäller för personbilar, lätta och tunga lastbilar samt lätta och tunga bussar – dessutom på släpvagnar som dras av dessa fordon.

Vinterdäckslagen gäller även för fordon som är registrerade i utlandet, när de framförs i Sverige.

Dubbdäck är tillåtna: 1 oktober – 15 april

Ska man köra på platser där det råder vinterväglag är dubbdäck tillåtna, även utanför perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck är även tillåtna om man är på väg till områden med vinterväglag, till exempel en skidresa norrut.

Dubbfria vinterdäck har ingen speciell lagstiftning och kan därmed användas året runt. Men även om det är lagligt är dubbfria vinterdäck inte lämpliga på sommaren då de har sämre egenskaper och har betydligt längre bromssträcka, speciellt på våta vägar.

När är det vinterväglag?

Vinterväglag bestäms av polisman på plats. Inte av dig som bilförare.

Undantag för krav på vinterdäck?

Om det är 15 grader varmt i mars, som det varit i år, och asfalten ligger snustorr – måste man ändå ha vinterdäck? Nej, om det inte råder vinterväglag måste man heller inte ha vinterdäck.

Det finns flera andra undantag för kravet på vinterdäck. Du får till exempel köra till besiktningen med sommardäck, även under den period då det råder krav på vinterdäck. Du får även köra ett fordon som är äldre än 30 år (veteranfordon) utan vinterdäck.

Att köra bil på vintern utan vinterdäck kan vara mycket farligt. Och skulle en olycka hända är det inte alls säkert att försäkringsbolaget täcker skadorna.

Vilka däck ska jag ha på släpet?

Du ska ha samma typ av däck på släpet som dragbilen har. Om dragbilen har dubbdäck så ska släpet också ha det. Använder bilen dubbfria vinterdäck så ska släpet vara utrustat med samma typ av vinterdäck, eller dubbade vinterdäck.

De datum och regler som gäller för vinterdäck på personbilar gäller också för släp.

Vilket mönsterdjup är lagligt?

På sommaren måste däcken ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. På vintern är kravet 3 millimeter.

Var gäller dubbdäcksförbud?

Fyra svenska städer har eller är på väg att införa dubbdäcksförbud på vissa gator. Det är Stockholm, Göteborg och Uppsala. I Malmö diskuteras ett förbud.

Bötesbeloppet är 1.000 kronor för den som bryter mot förbudet. Men polisen har som regel en prioritering som innebär att kontroll av dubbdäck hamnar väldigt långt ner på listan.

Motivet till dubbdäcksförbudet är att politiker anser att att det finns forskning som visar att dubbarna är orsaken till en högre nivå av hälsofarliga luftpartiklar.

Vad räknas som vinterdäck?

Det är en symbol på däcksidan som visar om däcket är godkänt som vinterdäck. Symbolen kallas populärt för ”alptopp-snöflinga” eftersom den har ett sådant utseende. Det korrekta namnet är 3PMSF.

OBS! Många lever i villfarelsen att däck med beteckningen ”M+S” (Mud and Snow) är godkända vinterdäck. Så är det ibland, men långt ifrån alltid. Saknas 3PMSF-symbolen på ett M+S däck är det inte godkänt på vintern.