Koenigsegg bygger ny bilfabrik i Sverige

Efter en betydande förlust år 2022 har biltillverkaren Koenigsegg nu en ljus framtid att se fram emot tack vare sin nya fabrik. På en yta av 11 000 kvadratmeter strax utanför Ängelholm har Koenigsegg stolt invigt sin senaste anläggning, Gripen Atelier, namngiven som en hyllning till den tidigare flygflottiljen som hade sin hemvist på samma område.

Halldora von Koenigsegg, operativ chef för företaget, berättar med stolthet att det var lång tid sedan en ny bilfabrik byggdes i Sverige.

-Denna fabrik är speciell eftersom den har utformats från grunden för att uppfylla våra specifika behov och krav, säger hon till Dagens Industri.

Koenigsegg har genomgått en imponerande tillväxt under de senaste åren, med en fördubbling av antalet anställda. Trots denna framgång har omfattande expansion och produktionsstopp satt sina spår på företagets ekonomi. År 2022 rapporterades en förlust på 115 miljoner kronor. Trots detta ser man nu med optimism på framtiden när produktionen av den efterlängtade fyrsitsiga megabilen, Gemera, tar fart.

Christian von Koenigsegg, grundare och visionär bakom företaget, förklarar att den tidigare produktionspausen mellan modellerna Regera och Jesko påverkade intäkterna negativt och detta återspeglades direkt i företagets resultat. Trots detta betonar han att den fortsatta höga efterfrågan inte har påverkats av dessa utmaningar.

Enligt Halldora von Koenigsegg kommer både 2022 och 2023 att ses som övergångsår med fokus på att hantera och öka produktionen samt försäljningen. Planerna för Gemera omfattar byggandet av 300 exemplar, varav majoriteten redan är sålda. Priserna börjar på 22 miljoner kronor och för modeller med V8-motor börjar priserna på 25 miljoner kronor.


Fakta om Koenigsegg Gemera:

Koenigsegg Gemera är en högpresterande och lyxig sportbil tillverkad av det svenska bilmärket Koenigsegg. Den är unik på många sätt eftersom den inte bara är känd för sin prestanda och design, utan också för att den är en så kallad "mega-GT" med fyra sittplatser och har en hybrid drivlina.

Här är några viktiga egenskaper hos Koenigsegg Gemera:

Prestanda:

Gemera är utrustad med en hybrid drivlina som kombinerar en 2,0-liters trecylindrig förbränningsmotor med tre elmotorer. Tillsammans ger detta en total uteffekt på över 1 700 hästkrafter och över 3 000 Nm i vridmoment. Detta gör Gemera till en extremt snabb bil med en förväntad acceleration från 0 till 100 km/h på cirka 1,9 sekunder och en topphastighet på över 400 km/h.

                       

Fyra sittplatser:

En av de mest unika aspekterna av Gemera är att den är en fyrsitsig Koenigsegg-modell. Detta gör den till en familjevänlig sportbil som kan ta med sig fyra personer och samtidigt levererar otrolig prestanda.

 

Hybridteknik:

Gemera är en "hybrid megacar", vilket betyder att den använder både en förbränningsmotor och elmotorer. Den är designad för att vara miljövänligare än många andra högpresterande bilar, med möjlighet till korta renodlade eldrivna sträckor.

 

Design:

Gemera har den karaktäristiska och aerodynamiska design som är typisk för Koenigsegg-bilar. Den har även en innovativ och modern interiör med högteknologiska funktioner och material av hög kvalitet.

 

Exklusivitet:

Som med alla Koenigsegg-bilar är Gemera extremt exklusiv och tillverkas i begränsade antal. Dess höga pris och unika egenskaper gör den till ett sällsynt synligt fordon på vägarna.

 

Sammanfattningsvis är Koenigsegg Gemera en banbrytande och högpresterande sportbil som kombinerar prestanda med lyx och innovation.

Så, är Gemera din nya leasingbil? 

Läs mer på Koenigsegg's hemsida